Back

Promocija zdrave hrane

Proizvođači će skrenuti pažnju na činjenicu da u kategoriji poljoprivredno-prehrambenih proizvoda naša zemlja bilježi deficit veći od 2 milijarde KM, te će promovirati slogan „Pojedimo deficit!“, apelujući na potrošače da daju šansu ukusnim domaćim proizvodima.

 U periodu od 12 do 19 sati, izlagači će organizovati degustaciju brojnih sireva iz svih krajeva BiH, uključujući i nekoliko sireva koji su u posljednjih par godina osvojili nagrade na Balkan Cheese Festivalu u Beogradu. Uprkos odličnom kvalitetu naših sireva, Bosna i Hercegovina uvozi 11 puta više sira nego što ga izvozi, a pogotovo je nevjerovatan podatak da smo prošle godine uvezli i preko 7 miliona KM svježeg (mladog) sira.

 Skrenuće se pažnja i na pitanje kvaliteta uvoznog meda, jer zabrinjava podatak da je od 270 tona meda koji je uvezen u našu zemlju prošle godine, preko 70 tona ušlo po cijeni od oko 5 KM po kilogramu. Istovremeno, prosječna izvozna cijena našeg meda iznosila je oko 16 KM.

Ipak, u prvom planu na ovoj promociji biće uživanje u kvalitetnim i ukusnim bh. proizvodima, a većinu artikala posjetioci će moći kupiti po promotivnim cijenama.