Back

S radom počinje prva vjetroelektrana u BiH

– Smještena je u središnjem dijelu općine Tomislavgrad, ima 22 vjetroagregata ukupne instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje od oko 165,17 GWh. Uz prosječnu potrošnju kućanstva od 6000 kilovat sati godišnje, VE Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 kućanstava – kazao je u intervjuu za bh. izdanje "Večernjeg lista" generalni direktor "Elektroprivrede HZ HB" Marinko Gilja.

Podsjetio je da je "Elektroprivreda HZ HB" 2004. godine pokrenula projekt "Analiza mogućnosti korištenja energije vjetra u proizvodnji električne energije u BiH" u okviru kojeg su vršena mjerenja jačine vjetra na deset lokacija, od kojih su kao perspektivne odabrane tri, a prioritet je dat vjetroelektrani Mesihovina. 

Ukupna vrijednost investicije je oko 82 miliona eura od čega se najveći dio, 72 miliona eura, odnosi na kredit Njemačke državne banke za razvoj (KfW), dodao je Gilja.

Prema Giljinim riječima, "Elektroprivreda HZ HB" jedino je elektroprivredno poduzeće u BiH koje proizvodi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora.

– U našem sistemu je sedam hidroelektrana, a sada imamo i jednu vjetroelektranu. Dakle, korist nam je velika od VE Mesihovina, posebice što izgradnjom svojih proizvodnih kapaciteta smanjujemo uvoz energije, postajemo uspješniji tržišni konkurenti i naravno, iz svojih kapaciteta, osiguravamo kvalitetnu i kontinuiranu isporuku električne energije većem broju svojih kupaca. Prvi smo u BiH koji smo realizirali iskorištenje energije vjetra i na to smo ponosni jer, prateći nove tehnologije, idemo ukorak sa savremenim energetskim prioritetima čuvajući okoliš i prirodne resurse – istaknuo je generalni direktor "Elektroprivrede HZ HB".

Gilja je najavio početak izgradnje crpne hidroelektrane Vrilo, koja se, također, nalazi u općini Tomislavgrad. Radi se o investiciji od oko 90 miliona eura, a polaganje kamena temeljca očekuje se ovoga ljeta.

Osvrnuo se i na poslovanje "Elektroprivrede HZ HB" u 2017. godini, kazavši kako je to bila iznimno loša hidrološka godina, najlošija u historiji preduzeća, no unatoč tome, "Elektroprivreda HZ HB" 2017. završila je godinu s pozitivnim poslovnim rezultatima i ostvarila dobit.